Hoe het werkt

Hoe ziet een doorsnee kattenbak eruit? Een bodem met rondom een opstaande rand om de kattenbakkorrels aan boord te houden, en soms ook een overkapping om ervoor te zorgen dat je kat niks op de verkeerde plek deponeert. En hoewel een zelfreinigende kattenbak er op het eerste gezicht op een gewone kan lijken, bestaan er grote verschillen tussen de twee soorten.

Van buiten

Het eerste verschil met de doorsnee kattenbak zit in de vorm. De zelfreinigende bak is niet per se symmetrisch. Bij sommige modellen is de linkerzijkant tamelijk plat, de rechterkant relatief rond. Andere modellen lijken qua constructie weer meer op een trommel. Dit heeft een goede reden. Deze bakken zijn namelijk schoon te maken door ze een beetje te kantelen of om te wentelen. Het tweede verschil met de gewone bak is een laatje dat zich doorgaans rechts de ingang bevindt. Dit laatje dient bij het schoonmaken van de bak als opvangla voor het verzamelde vuil, en is daarom ook makkelijk uit te schuiven en te legen. Naast draaibare bakken zijn er ook modellen voorzien van een uitneembare bodemzeef, waarmee eveneens zonder al te veel moeite schoongemaakt kan worden.

Van binnen

Het schoonmaken van een rolbare zelfreiniger doe je door deze rustig aan eventjes te kantelen, of door deze rond te draaien tot deze weer in de oorspronkelijke positie staat. Door dit kantelen breng je de korrels op de bodem aan het schuiven, waardoor zij door een intern zeefsysteem passeren. De urineklonten en uitwerpselen zijn te groot om door het filtreerrooster heen te kunnen, en worden dus met een beetje hulp van de zwaartekracht afgescheiden van de nog bruikbare inhoud, om daarna meteen te worden opgevangen in de speciale vergaarlade. En vervolgens kun je zonder enige moeite deze la losschuiven, en je kats verzamelde lichaamsafval een enkeltje vuilnisbak geven.