Als je kat in huis plast

Als je kat in huis plast

De achterliggende oorzaak van dit hinderlijke gedrag is gelukkig in de regel makkelijk te vinden, en in verreweg de meeste gevallen is het probleem makkelijk en snel te verhelpen. In het onderstaande zullen wij enkele potentiële oorzaken aan bod laten komen.

Medische redenen

Als je kat in huis plastHet spreekt voor zich dat, in het geval dat een voorheen zindelijke kat in huis begint te plassen, je als eerste moet kijken of een lichamelijke oorzaak kan worden uitgesloten. Probeert je kat vaak, en wellicht op verschillende plaatsen te plassen? Is weinig of zelfs geen urineproductie, eventueel met bloed erbij? Miauwt je kat bij de urineerpoging? In dergelijke gevallen kan er sprake zijn van bijvoorbeeld blaasgruis of een blaasontsteking, twee klachten die beide vaak voorkomen bij katten en over het algemeen goed te behandelen zijn. Echter, als de genoemde symptomen zich voordoen bij katers is er altijd sprake van medische spoed. Bij overmatig plassen kan de oorzaak liggen bij nier-, alvleesklier of schildklierproblemen.

Omgevingsfactoren

Gelukkig hoeft het besproken gedragsprobleem niet altijd een lichamelijke oorzaak te hebben. Misschien moet de bak gewoon even schoongemaakt worden. Het kan ook zijn dat je kat zijn/haar toilet te klein vindt, of behoefte heeft aan een ander soort kattenbakvulling. De bak verplaatsen kan eventueel ook positief resultaat opleveren. Het binnen plassen kan ook een uiting van stress of onzekerheid zijn, veroorzaakt door veranderingen in de leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan verhuizing, gezinsuitbreiding of de komst van een nieuw huisdier. Vaak trekt het probleem dan vanzelf weg.